Tel:

0755.535.363

Neil Gaiman – Zei americani

Titlul explică cuminte premisa romanului: o droaie de zei care se găsesc pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. E posibil să fie chiar toți zeii, din toate culturile, dispărute sau uitate. E posibil ca o parte din ei să fi murit – căci zeii mor la rândul lor, dacă nimeni nu se îngrijește de ei. E posibil să nu fi fost aduși în S.U.A. spre a fi naturalizați. Dar cei câțiva care acaparează paginile romanului sunt atât de gălăgioși încât dau impresia de totalitate. Preferința evidentă a autorului se îndreaptă spre zeii nordici, în special Odin și Loki, dar nu numai ei. Mai sunt și câțiva slavi (doar n-au venit degeaba rușii în America), asiatici sau africani. Desigur, zeii care se ocupă de moarte în panteonul egiptean nu au cum să lipsească (Toth, Anubis, Bast, completul de judecată) și au în grijă o firmă de pompe funebre. Zeitățile grecești sau latine sunt mai curând uitate. Toate aceste zeități vechi se luptă cu altele noi, mai atrăgătoare pentru eventualii adepți: zeița mediei, zeul internetului, Lumea, Orașul și alții.

Cine câștigă? Desigur, asta nici măcar nu rămâne de văzut. De la început sorții sunt indeciși, vechiul și noul luptă între ele fără să predomine cu adevărat vreunul. E o modalitate de coexistență. Se bat nu numai cu mijloace fizice precum pumni, arme de foc, de oțel sau de magie, ci și prin simboluri, fiecare cu ce simbol consideră mai puternic.

Un pământean va fi mediatorul dintre ei, dar și dintre ei și cititor. Shadow e un fost pușcăriaș, acum angajat de Odin, care nu a ajuns după gratii din cauza unei fapte reprobabile, ci a uneia cumva nobile: a ucis pe cineva care insulta o femeie. De la pușcărie a învățat trucuri cu monede, pe care le variază ca în laitmotive. Soția care-l înșelase și murise se pare că-l vizitează și după moarte, așa că mai poate face sex cu ea. Greșeala lui că i-a pus un ban fermecat în mormânt.

Dar chiar dacă este vorba de o lume magică, Gaiman o prezintă ca fiind reală, uneori cu tușe naturaliste. Scene de sex, violență, dialoguri lungi, notare precisă a gesturilor minore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *